Wandelende studiegroepen

Zie ook AGENDA

De ‘Wandelende’ Studiegroep

Begint ALTIJD om 11.00, welkom vanaf 10.30 uur.

Deze groepen komen bijeen in een (natuur)gebied in een provincie.

De deelnemers houden zich bezig met het nader bestuderen van allerlei eetbare ‘wilde’ groenten, kruiden en andere gewassen.

Deelnemers van een wandelende Studiegroep hebben over het algemeen al wat kennis van de materie en met elkaar diepen zij deze kennis verder uit en delen zij deze kennis.

Zij komen vrijwel altijd bij elkaar in een horecagelegenheid zodat begonnen kan worden met een kopje thee of koffie. Dit is voor eigen rekening.

Ieder neemt zelf een lunchpakket mee en eventueel drinken voor onderweg.


Deelname aan de Studiegroepen:

Kosten

Voor de deelname aan de Studiegroepen wordt een bijdrage gevraagd.

Deze is altijd € 10,00. Dit is het basisbedrag.

€ 7,50 van het basisbedrag is voor de gastvrouw, voor de koffie en de thee en het gebruik van de locatie. De overige € 2,50 is voor Project 7-blad.

Alle activiteiten kosten nu eenmaal geld en op deze wijze kunnen we ook studiegroepen opstarten en daar de eerste keer aanwezig zijn, die ver van onze woonplaats af liggen en met weinig deelnemers beginnen.

Het moet niet zo zijn dat als er een groep in het zuiden wil starten en daar de eerste keer vijf belangstellenden komen, dat wij dan zeggen… “Sorry, te ver, is niet kostendekkend.”

Doe je dat de eerste keer, dan komt er nooit een groep van de grond.

Vinden er activiteiten plaats waarbij extra wordt ingekocht (denk aan: kokkerellen, zuurkool maken, tincturen en zalven maken, etc., dan worden de kosten hiervan tegen kostprijs hoofdelijk omgerekend.)

Deze kosten worden betaald aan degene die deze activiteit leidt.

Meestal zijn dit enkele Euro’s extra.

Wie iets presenteert doet dit niet om eraan te verdienen; de volgende keer heeft hij of zij weer profijt van datgene dat iemand anders presenteert.

Nu is het niet zo dat als de kostprijs op 2 euro p/p uitkomt bij een x aantal deelnemers en opeens komen er een paar deelnemers bij, dat die 2 euro dan verlaagd moet worden.

We benaderen het niet kinderachtig maar globaal. Er zit een groot verschil tussen 2 euro of 10 euro vragen omdat dit met workshops heel normaal zou zijn.

Op deze wijze houden we het leuk en gezellig, is het werkelijk kennis delen.

Promotie

Iedereen krijgt de kans om zijn of haar groep te laten groeien via onze site en onze Nieuwsbrief. De eerste keer kom ik persoonlijk en geef ik mijn PowerPoint-presentatie, ik verzorg een wandeling, of we pakken een ander onderwerp bij de kop, zoals bijvoorbeeld zuurkool maken.

Dit is afhankelijk van het weer en het tijdstip in het jaar.

Inkomsten voor de Studiegroep

Wanneer je thuis boeken hebt, tijdschriften of andere spullen die je wilt opruimen, neem ze gerust mee als je denkt dat je daar anderen blij mee kunt maken.

Je kunt deze zaken weggeven; wil je er een redelijk bedrag voor vragen, prima, aan jou de keuze.

Zaden voor kleine prijsjes verkopen, of ruilen, of weggeven, altijd leuk.

Heb je veel plantjes van een bepaald soort, wie weet hoe blij iemand daarmee is die je tijdens deze middagen ontmoet.

Ruilen

Je kunt in een groep ook met elkaar een keer een ‘ruilmoment’ inlassen, bijvoorbeeld met plantjes in het voorjaar wanneer er weer gezaaid is.

Of tijdens de oogstperiode, mogelijkheden genoeg om hier creatief mee om te gaan.

Vul dit in met elkaar zoals jezelf wilt, maak positief ‘misbruik’ van het feit dat je gelijkgestemden ontmoet tijdens deze uren.

Thee en koffie tijdens de bijeenkomst

Iets lekkers bij de thee en/of koffie bij aanvang van de middag en wellicht iets lekkers om mee af te sluiten…

Dit is er gaandeweg ingeslopen. De ene keer maakt mevrouw A iets voor bij de thee of koffie, de andere keer mevrouw B. Mevrouw C verzorgt spontaan iets als afsluiting, wellicht aangevuld door mevrouw D.

We houden niet bij wie wel of niet iets verzorgt; dit is een spontaan gebeuren, niet verplicht, gewoon leuk.

Het is ooit ontstaan en een ‘stille’ traditie geworden.

De praktijk is dat er altijd wel iets is en de ervaring is ook dat velen het fijn vinden even een kopje soep gegeten te hebben of iets anders voordat iedereen weer huiswaarts keert.

Denk ook aan zelf gebakken brood met pesto, salade of…

Sommigen komen van ver om een locatie te bezoeken.

In Exmorra komen er verschillende dames uit Noord-Holland naar Friesland, maar ook uit Drenthe en Overijssel zijn er een aantal trouwe bezoeksters.

Dan kun je zomaar een uur of anderhalf of zelfs nog langer onderweg zijn, dus is dit een welkome afsluiting.

Wie iets maken wil geeft dit aan de gastvrouw of -heer door en deze vermeldt dat in de mail naar zijn of haar groep. Dus voor Exmorra, Nederweert, Alkmaar en Rijs altijd aan Anneke mailen, dan geeft zij dit door aan die belangstellenden; wie daarop wil anticiperen en ook iets wil maken kan dat ook doorgeven, of als er genoeg is wellicht wat bedenken voor de volgende keer.

Dan is het bekend bij iedereen en krijg je geen verrassingen dat er opeens veel te veel is of wellicht niets, dit laatste noemen we dan… gewoon pech, volgende keer beter.

Deze actie vergoeden we niet aan elkaar, als dit op harmonieuze wijze verloopt, dus niet altijd dezelfde dit verzorgen dan is het alleen maar gezellig en nog leuker is het als de verantwoordelijke persoon na de middag de recepten krijgt per mail van hen die wat hebben verzorgd zodat deze weer per mail gedeeld kunnen worden.

Geef een antwoord